Tuesday, August 31, 2010

Ramadhan: Day 20 Mee Goreng

Assalamualaikum...
dah lama x wat n3 kat blog ni...almaklumla...bz sikit kebelakangan ni...

lupa lak nak wish...selamat hari kemerdekaan...
yang ke 53....2010...

20 Ramadhan hari tu..umie berbuka ngan mee goreng jer..dah xtau nak masak apa dah...
mr. hubby pun layan jer...
untuk pengetahuan u all..mee kuning kat sini x sama seperti mee kuning di kampung umie...
biasanya ada satu persatuan yang menjalankan perniagaan membuat mee kuning ni di kpg umie...

beza mee kuning ni ngan mee kuning di kampung umie..mee kuning ni kalu nak masak umie kena rendam dulu ngan air..bagi lembik ckit..kalu x time masak still macam keras lagi..kalu mee kuning kat kpg umie tu x perlu nak celur/remdam..terus masak pun x per..masak mee sup pun sedap..nanti kalu balik kampung nak beli la...hehheheh


ok..kat sini..umie nak kongsi resepi umie memasak mee goreng ni..ni mee kuning jenama Laksamana...
ni la cara memasak mee yang paling simple....u all tengok bahan pun mesti fikir..jadi gak mee ni walau pun bahan ckit..hehhe...yg penting sedap...hehehhe

Bahan-bahannya:

1 bungkus mee kuning
1/2 biji bawang besar
cili secukupnya
udang
sos
1 biji telur
sedikit garam
kicap manis
minyak panas secukupnya

Cara memasak:

rendam mee kuning 5-10 minit dan kemudian toskan hingga kering
panaskan minyak masak
tumis bawang besar dan cili
kalu dah kekuningan...masukkan udang..kacau-kacau, tambahkan sedikit air dan masak
pukul telur dan masukkan ke dalam kuali bersama udang..kacau hingga rata..masukkan pula sos ikut suka..byk sos..mee akan jadi makin lembik...
kemudian masukkan mee dan kacau hingga rata..
masukkan kicap secukupnya..dan sedikit garam..mee kuning ni masin..so..jgn la letak byk sgt garam...hehehe..
kacaulah mee hingga masak..dan kemudian boleh la dihidangkan...




No comments:

Post a Comment

terima kasih di atas komen anda..