resepi ni dari blog kak Hasue....
Bahan2:
16oz mentega
10 biji telur
1 gelas gula halus
1 tin susu pekat manis
1 tin kecil serikaya
1 tin kecil nestle cream
1 paket kecil horlicks
2 gelas tepung gandum
Browning sugar secukupnya
satu sudu kecil nescafe
1 sudu besar serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
Cara membuatnya:
Didih air di dalam pengukus sebelum mengukus kek
Pukul mentega dan gula halus sehingga gebu
Masukkan telur satu persatu dan pukul sekata(masukkan sebiji telur,pukul lagi sebelum masukkan telur seterusnya)
Masukkan esen vanilla,susu pekat manis,serikaya,nestle cream dan pukul sebati
Masukkan pula horlicks, serbuk koko dan nescafe..sebatikan adunan
Masukkan tepung gandum yg sudah diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan.
Akhir sekali masukkan browning sugar sehingga warna adunan benar2 kehitaman.
Gaul adunan sehingga benar2 sekata dan sebati
Sediakan loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung
Masukkan adunan ke dalam loyang , tutup dengan aluminium foil(jangan rapat kerana adunan akan naik semasa dikukus) untuk mengelakkan air menitik ke atas adunan dan kukuslah selama sehingga masak atau selama 4 jam..jgn kukus terlalu lama kerana kek akan merekah...
laaa ingatkan guna belacan betui hehe
ReplyDeletetu la tekejut tgok kek belacan hehehe
ReplyDeleteina: hahha....nama jer kek belacan tp x taruk belacan pun...
ReplyDeletedekna: hehhee..abg ipar umie pun suka makan..sedap...
salam kenal umie...wahhh umie dah buat kek belacan tu...kak ima dah lama simpan resepinya tapi tak berkesempatan lagi nak membuatnya...mesti sedapkan
ReplyDeleteSalam,16oz 2 brp gm?saya kurang pasti lah nak guna oz nie..
ReplyDeletesyllah: 16oz ni bersamaan dengan tin mentega sederhana besar..kalu paling kecil 340g..yang 16oz ni bersamaan dengan 454g kalu x silap umie la..hehe
ReplyDelete1 tin susu pekat manis tu, tin kecil atau tin besar ya?
ReplyDelete