ok..ni lah resepi nak wat roti sosej ni...
sblm tu..untuk makluman u all..umie bukan jenis yang ada sukatan kalu nak wat doh roti..biasanya umie akan rasa guna tgn jer...kalu doh tu ok..hehhe....ok...???
Bahan-Bahannya:
tepung gandum - ikut suka @ 3 senduk nasi
yis - setengah paket
planta - 1 sudu
**air - 1 gelas
**susu pekat manis - 1 sudu
sosej 4 batang
**susu dan air dikacau
Cara membuatnya:
gaulkan tepung gandum dan yis hingga rata...
masukkan planta dan gaul rata
masukkan air susu sikit demi sedikit
gaul adunan hingga sebati dan menjadi doh
sekirannya doh dah lembut..bahagikan kepada 4 bahagian
dan kemudian..gulungkan doh tersebut pada sosej...
ikut suka nak buat mcm2 bentuk...
biarkan doh hingga kembang naik...
bakar pada suhu 120-150 celcius selama 15-20 minit.....
sblm membakar roti..sapukan minyak masak dan letakkan sos dipermukaan roti...kalu nak letak cheese pun boleh...
sblm tu..untuk makluman u all..umie bukan jenis yang ada sukatan kalu nak wat doh roti..biasanya umie akan rasa guna tgn jer...kalu doh tu ok..hehhe....ok...???
Bahan-Bahannya:
tepung gandum - ikut suka @ 3 senduk nasi
yis - setengah paket
planta - 1 sudu
**air - 1 gelas
**susu pekat manis - 1 sudu
sosej 4 batang
**susu dan air dikacau
Cara membuatnya:
gaulkan tepung gandum dan yis hingga rata...
masukkan planta dan gaul rata
masukkan air susu sikit demi sedikit
gaul adunan hingga sebati dan menjadi doh
sekirannya doh dah lembut..bahagikan kepada 4 bahagian
dan kemudian..gulungkan doh tersebut pada sosej...
ikut suka nak buat mcm2 bentuk...
biarkan doh hingga kembang naik...
bakar pada suhu 120-150 celcius selama 15-20 minit.....
sblm membakar roti..sapukan minyak masak dan letakkan sos dipermukaan roti...kalu nak letak cheese pun boleh...
doh yang umie wat ni sebesar genggaman tangan umie jer dan boleh wat 4 roti....
"Selamat Mencuba"
"Selamat Mencuba"
No comments:
Post a Comment
terima kasih di atas komen anda..