Thursday, October 21, 2010

Ikan Pari Masak Singgang a.k.a Masak kunyit...

Assalamualaikum...

dah lama x postkan something kat blog ni...
bukannya umie x masak..ada masak tp asyik masakan yg sama so xperlu la umie nak ulang tayang kat sini lagi kan...hehhehe

so..semalam 20102010..tarikh yang cantik...dan tarikh lahir anak saudari umie....
yg menyambut hari lahir yg ke 17thn...
then semalam jugak la hubby umie baru balik dari outstation...
so..xtau nak masak apa..tgk ikan pari ada dalam peti..ingatkan nak masak kari....
last-last kari jadi singgang pulak dah..hehheh....
maybe...cara masak singgah stp negeri lain -lainkan...so..kat sini umie akan sertakan sekali resepi masak singgang style umie k....hehhehe



Bahan-Bahan:

beberapa ketul ikan pari dipotong segiempat...
*1 ulas bwg merah
*1 ulas bawang putih
*3 biji cili api
*kunyit 1 cm
1 btg serai di titik
2 keping asam keping
2-3 biji buah limau kasturi - diambil jusnya...
garam
bahan bertanda * bergantung kepada jumlah ikan samada byk /sikit

Cara Membuatnya:

tumbukkan kesemua bahan itu tadi...
masukkan air ke dalam periuk bersama ikan dan juga bahan yang telah ditumbuk...
masukkan juga asam keping dan jus limau kasturi..
masakkan semua bahan hingga masak..

masakan ni rasanya pedas masam-masam...

ok..tu jerlah resepinya....

selamat mencuba...



No comments:

Post a Comment

terima kasih di atas komen anda..