Monday, August 31, 2009

Resepi Lasagna( Makaroni )

Bismillah....


n3 kali ni nak wat n3 pasal resepi Lasagna Makaroni..Respei ni telah direquest oleh Adlinahusaini. So ni la resepinyer yer...kalu dah try tu jgn lupa inform umie k...

Bahan A: Sos Merah

Daging/ayam kisar ramly (biasa pakai daging kisar ni je la...)
1 tin sos tomato puree (kimball)
1 bawang besar dipotong dadu
2-3 biji bawang putih
1 tin mushroom
1 kiub daging/ayam (biasa pakai maggie)
garam, gula

-kalu nak tambah sayur pun boleh

Tumis bawang besar dan putih sehingga naik baunya
Masukkan daging/ayam cincang, biarkan seketika
Masukkan tomato puree
Masukkan mushroom dan kalu ada sayur pun boleh
Masukkan kiub daging/ayam, garam dan gula secukup rasa

Bahan B: Sos Putih

2 sudu planta/butter
2-3 sudu tepung
2 cawan susu segar
1 cawan parutan cheese -guna mozarella cheese(cheese ni ni sukahati nak guna byk atau sikit)

Perlahankan api, masukkan planta/butter, susu, tepung..kacau rata
Agak-agak mendidih, masukkan garam sedikit secukup rasa.
Agak pekat sedikit, masukkan cheese, terus tutup api, then kacau sampai cheese cair

Bahan C:

Makaroni(kalu makaroni kena rebus dulu sampai lembut)
1 cup parutan cheese
bekas pembakar

Cara-caranya:

1. sapukan bekas pembakar dengan planta/butter
2. Lapiskan makaroni ke dalam bekas pembakar
3. Lapiskan sos merah
4. Lapiskan sos putih
5. Taburkan parutan cheese di atas sos lapisan sos putih

ulang langkah 2-5 sampai habis bahan. lapisan mesti di akhiri dengan sos putih dan ditabur cheese byk2.

Bakar dalam oven dalam suhu 170-175 c dalam masa 20-30 minit. Cucuk dengan lidi nak check samada makaroni dah masak atau tidak..sekiranya belum..teruskan bakar sampai masak.


p/s: ok, tu jela resepinya...selamat mencuba yer adlinahusaini...

2 comments:

  1. kak, tepung tuh nak guna tepung gandum ke?

    ReplyDelete

terima kasih di atas komen anda..