Main Blog

  • Majlis Kawin 2014 - Assalamualaikum... Baru 2x post something kat blog bulan ni... 9.2.2014 umie g kenduri kawin kat kompleks Sukan PKNS di Kelana Jaya.. Kenduri kawin anak b...
    1 month ago

Monday, August 31, 2009

Kek Lapis Evergreen

Bismillah...

Ni la kek lapis evergreen yang umie watkan semalam...sediakan adunannya bukan main lama lagi tp melapis nyer kejap jer..tp nak kena hati-hati sebab takut permukaan keknyer hangus...hehhehe
dengan ini, umie bagi percuma je resepi kek ni sekiranya ada sesiapa yang nak mencubanya..resepinya mudah sajer...

Bahan-bahannya:

16 oz butter
60 gm tepung hongkong (kau guna tepung gandum pun boleh sb tepung ni mahal la jugak harganya)
24 biji telur (20 biji buang putih)
10 oz gula halus
1 sudu makan overlette
4 sudu susu manis
2 paket serbuk santan
sedikit pandan pest dan pewarna hijau


Cara membuatnya:

cara wat kek ni seperti cara membuat kek lain tp kena masukkan tepung di akhir adunan...
Bakar pada suhu 100-120 c...1st layer kena guna api atas dan bawah then layer ke 2 guna api atas sahaja

ni la kek yang telah siap..sori..tadi lupa nak snap gambar..kek ni pun dah siap packing nak di baw ke ofis...


So, SELAMAT MENCUBA.....!




p/s: untuk maklumat lanjut...YM umie..shafiedah_n@yahoo.com...kepada sesiapa yang dah mencuba tu jgn lupa inform umie k....

1 comment:

nieyah said...

sedaap....thank for the sharing..umie..

Post a Comment

terima kasih di atas komen anda..