Tuesday, November 23, 2010

Daging Masak Hitam


Ahad...hari paling relax dan hari tu juga la hari yang boleh umie bersilat kat dapur....
hari tu balik kpg...bawa balik daging korban tu..
sb nak habiskan semua daging..so 1st umie masak daging masak hitam ni..
mula-mula ingat nak wat rendang..tp kerisik lak tak da..dah la baru 1st time nak masak rendang..haha...rendang dah jadi masak hitam lak jadinya...

so..kalu nak tau resepinya tanpa kerisik...nilah dia....

Daging Masak Hitam...

Bahan A:
1 kg @ 1/2 kg daging
gula apong/gula melaka

Bahan B:
serai
halia
lengkuas
bawang merah
bawang putih
cili kering
(Bahan B di blender/kisar)

Bahan C:
minyak masak
kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih


Bahan D:
Santan
perencah rendang adabi
browning/caramel brownie
kicap

Cara Mambuatnya:

**daging di perap bersama gula apong/gula melaka
1. Panaskan minyak
2. Tumis Bahan C
3. Masukkan pula Bahan B yang telah dikisar tadi sehingga naik bau.
4. kemudian masukkan pula Bahan D.
5. Masukkan pula daging yang telah di perap. kacau hingga rata dan sehingga masak. tamabh air jika masakan kering...


**selamat mencuba yer kawan-kawan..ni jer lah menu yang simple umie watkan kalu yang jenis x suka nak guna bahan byk-byk..hehhee

3 comments:

  1. browning/caramel brownie tu ape??? xprnh dgr..

    ReplyDelete
  2. browning/caramel brownie tu ape?? xprnh dgr.. kat mane boleh beli?

    ReplyDelete
  3. aida: kat kedai kek ada jual..ni kalau nak bagi ekk hitam pekat boleh guna ni...

    ReplyDelete

terima kasih di atas komen anda..