Monday, July 19, 2010

Kek Batik a.k.a Biskut Marie

Salam.....

dah lama dah x post n3 kat sini...
lagi pun dah dekat nak puasa ni..baru blog ni nak aktif balik

so 1st n3 utk thn ni...i guess so..hehhe...
ni Kak Nie request nak resepi ni...
actually...umie pun baru kenal Kak Nie ni..she's also Sarawakian n Melanau...hehhe....best...i'm proud i'm Melanau...


so inilah resepi yang di request kak nie....



Kek Batik a.k.a Biskut Marie Cara 1

Bahan-Bahan:

Biskut Marie
Milo
Serbuk Koko
4 biji telur
susu pekat manis 6 sudu(ikut suka)
butter
(x kisah la jenama apa...farm cow ker...golden churn ke...)

Cara Membuatnya:

Patahkan biskut marie,
panaskan kuali dan masukkan butter, kacau sehingga cair
sementara tu kisar/blender telur hingga kembang....

masukkan milo
kalu nak lebih manis masukkan milo saja tp kalu nak kurang kan manis milo boleh masukkan serbuk koko, kacau hingga rata
then masukkan telur yang telah dikisar/diblender...
kacau dan kacau..
tutup api gas
akhir sekali
masukkan biskut marie dan kacau hingga rata...

last sekali...mampatkan adunan tadi ke dalam bekas dan sejukkan....





Kek Batik a.k.a Biskut Marie Cara 2

Biskut Marie di patah
1 tin susu pekat manis
milo
3/4 gelas air suam
300 gm kacang tanah ditumbuk sederhana halus



Cara Membuatnya:

Milo dan kacang digaul hingga sebati
Masukkan susu dan gaul hingga sebati
masukkan air suam dan gaul lagi hingga sebati
masukkan biskut marie dan gaul hingga sebati
masukkan aduanan ke dalam bekas dan tekan kan adunan hingga mampat
Masukakn bekas adunan ke dalam peti sejuk hingga adunan beku
Last but not least...selamat mencuba





2 comments:

  1. terima kasehhhh!!!! fine...ok, boleh gelak2! ;p bak coba ih....mun nyadin aluk post gambar hihiiii...

    ReplyDelete
  2. terima kasehhhh!! ok, boleh gelak2...silakan ;p kau bak coba luk eh...mun nyadin gaya aluk kau post gmbar, k? heheheee....

    ReplyDelete

terima kasih di atas komen anda..